Salgótarján Kumpér Nagymestere
Baglyasalja Barátainak Köre és a NYKOE – TEMI Könyvtár által meghirdetett sütő-főző versenyre sok finomsággal jelentkeztek versenyzők a „Salgótarján Kumpér Nagymestere” címért.
A nyertes recept:
HÉJÁBAN SÜLT BURGONYA SONKÁVAL ÉS SAJTTAL
Hozzávalók:
4 adaghoz
8 közepes burgonya ( kb. 1,2 kg )
Töltelék:
10 dkg főtt sonka
20 dkg gouda ( vagy edámi ) sajt
1 csomó újhagyma
1 paradicsom
2 ek olaj
só és őrölt fehér bors
Öntet:
3 dl joghurt
1-2 gerezd fokhagyma
1 csokor metélőhagyma
A burgonyát nem csak alaposan megmossuk, de le is sikáljuk, és hosszában kettévágjuk. A belsejét kiskanállal kivájjuk, hogy 1 cm vastag kérge maradjon. A belsejét apró kockákra vágjuk.
A sonkát és a sajtot kis kockákra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk. A fehér részét kockára, a zöldjét karikára vágjuk. A paradicsomot leforrázzuk, a héját lehúzzuk, a húsát kockára szabjuk. A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
A sonkát forró olajba rakva ropogósra sütjük. A burgonya- és hagymakockákat hozzáadjuk, rövid ideig együtt pirítjuk. A tűzről lehúzzuk, a töltelék többi hozzávalójával összekeverjük, és ízlés szerint fűszerezzük.
A fél burgonyákat kizsírozott tepsibe ültetjük, és a sonkás keverékkel jócskán megtöltjük. 200 C fokos sütőben ( gáz 3. fokozat ) kb. 50 percig sütjük, amíg a burgonya meg nem puhult, a töltelék pedig aranybarnára nem pirul.
A joghurtot az átnyomott fokhagymával, apróra vágott metélőhagymával összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Kis tálkában a forró burgonyához tálaljuk.
Elkészítés: 25 perc
Sütés: 50 perc
Tipp: főtt burgonyából is elkészíthető.
További Képek:
[nggallery id =66]